Asam Rebus Tempoyak Ikan Patin Sungai

Bookmark and Share



Sebaik sampai di pekan Jelawat, kami terus mencari ikan ikan sungai. Aween minta dibelikan ikan patin, kebetulan ada ikan patin sungai, kami terus membelinya.  Resepi ini dimasak oleh kakak saya yang katanya resepi masak ikan sungai di Johor.

Asam Rebus Tempoyak Ikan Patin
 
Bahan bahan
5 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar tempoyak
2 asam keping
Garam, gula
Daun kesum
Bunga kantan

Blend kunyit hidup dan cili padi hingga halus. Masak bahan kisar dengan air secukupnya serta tempoyak sehingga menggelegak.

Masukkan ikan, kemudian masukkan garam, gula dan daun kesum. Sesuaikan rasa dan boleh dihidangkan panas panas.

masak bahan kisar dengan air secukupnya

inilah ikan patin sungai dan lemak nya

setelah menggelegak, masukkan ikan

masukkan daun kesum dan bunga kantan

masukkan garam dan sedikit gula

tadaaa siap

{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }

Posting Komentar

Powered By Blogger