Sebelum balik beraya pada hari raya tahun lepas, saya mencari resepi rendang daging yang baru untuk dicuba. Saya menemui beberapa resepi rendang daging yang hampir sama bahan bahan nya. Seperti biasa, saya akan gabungkan kedua dua resepi untuk menjadikan satu resepi. Resepi ini lah yang saya dan Nana masak semasa di kampung dulu.
Layaannn gambar rendang daging yang saya sediakan sebelum ini ...
Rendang Daging
Layaannn gambar rendang daging yang saya sediakan sebelum ini ...
Rendang Daging
Bahan bahan:
1 kg daging - potong kecil
2 peket kecil rempah kurma
1/4 cawan kerisik
1 biji kelapa - ambik santannya
Garam
Gula melaka/gula
½ cawan air asam jawa or 1-2 kpg asam
1 kiub ayam knorr/serbuk perasa - opsyenal
Bahan kisar:
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 1/2 cm halia
1 1/2 cm lengkuas
15-20 biji cili kering
Bahan mayang:
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Cara-cara:
Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar