OK sekarang nak sambung sedikit lagi berkenaan dengan resepi Vanilla Cupcakes yang telah saya sediakan untuk tempahan pada hari selasa lepas. Setelah melihat Perfect Vanilla Cupcakes di SINI yang telah dimasukkan ke dalam cawan kertas tidak mencukupi dengan bilangan cupcake yang ditempah, saya terus membuat keputusan untuk membancuh menggunakan resepi dari Crabapple Bakery pula. Tujuannya ialah supaya saya dapat membuat perbandingan antara keduanya. Saya akan membuat entri berkenaan perbandingan antara kedua resepi apabila saya telah punya sedikit kelapangan masa.
Pada saya resepi ini juga sangat sedap, moist dan fluffy. Permukaannya agak licin dan tidak naik tinggi sebaliknya kembang meleper. Hmm sangat sedap dan sesuai dengan selera saya yang memang gemarkan kek berasaskan butter dan vanilla. Penggunaan butter dan vanilla asli juga menjadikan kek ini sangat harum dan wangi. Pastinya menambah keenakan kek Vanilla Butter ini. Satu adunan menghasilkan 24 cupcakes. Tapi saya hanya membancuh setengah adunan bagi mencukupkan kek yang di order dan seperti kebiasaannya lebihan kek, jika ada akan diberi secara percuma sahaja.
Jom kita tengok resepi ini pula. Nantikan entri saya berkenaan dengan perbandingan antara kedua resepi Vanilla Cupcake yang telah saya sediakan ini....
Jom kita tengok resepi ini pula. Nantikan entri saya berkenaan dengan perbandingan antara kedua resepi Vanilla Cupcake yang telah saya sediakan ini....
The Crabapple Bakery Vanilla Cupcakes
Oleh : Azie KitchenBahan bahan:
2 3/4 cawan tepung gandum (300 gram)
2 sk baking powder
200g unsalted butter - lembut
1 3/4 cawan gula kaster (163 gram)
4 biji telur
1 sb vanilla extract
1 cawan susu
Panaskan oven pada suhu 170C. Letak cawan kertas dalam loyang muffin.
Ayak bersama sama tepung dan baking powder. Di dalam mangkuk lain, putar butter selama 1-2 minit.
Masukkan gula kaster 1/3 dalam satu masa dan terus diputar selama 2 minit selepas setiap kali memasukkannya.
Akhir sekali, putar sehingga gula sebati dan adunan menjadi ringan dan gebu.
Masukkan telur sebiji dalam satu masa dan putar selama 1 minit setiap kali pada kelajuan perlahan sehingga sebati.
Masukkan 1/3 tepung dan diikuti dengan 1/2 susu. Ulang proses serta akhir sekali, masukkan baki 1/3 tepung dan putar hingga sebati. Namun begitu, jangan pulak terlebih putar hingga adunan menjadi keras.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sebanyak 2/3 penih sahaja. Bakar selama 18-20 minit atau sehingga masak.
Keluarkan cupcake dari loyang serta merta dan sejukkan atas wire rack selama 30 minit sebelum diletakkan frosting.
Vanilla buttercream
250 grams unsalted butter - potong kiub
3 cawan gula ising - ayak cups
2 sb susu
1 sk vanilla extract
Putar butter sehingga menjadi putih dan ringan.
Tambahkan gula sebanyak 1 sudu besar dalam satu masa dan terus diputar setiap kali memasukkannya. Putar sehingga acunan gebu dan ringan selama 5-6 minit.
Panaskan susu di dalam microvave sehingga agak suam. Masukkan butter dan pukul dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit. Masukkan vanilla dan kacau sebati. Pipe di atas kek yang telah disejukkan.
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar