Butter Cake adalah kek kegemaran saya sejak dulu dan saya sentiasa ingin membuat kek butter yg moist dan lembut. Sehingga saya berjaya membuat kek lembab yang sedap, saya akan terus mencuba resepi resepi yang ditemui.
Sempena cuti Deepavali esok, saya memasak kek butter sebaik sahaja sampai di rumah. Dengan tak disangka sangka, abang saya dari kampung mengunjungi rumah kami. Semasa saya membuat keputusan untuk memasaknya, saya langsung tak ingat yang mereka akan datang, jadi tepat sangat keputusan untuk membuat kek hari ini. Boleh dijadikan hidangan kami. Kalau tidak, alamak saya lah yang kena menghabiskan kek ini kerana anak anak tidak berapa menggemari kek. Jom kita layan resepi yang saya salin dari internet ...
Butter Cake
Bahan-bahan
250 gm buttercup
250 gm gula halus
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan susu segar
Cara-cara
pukul butter bersama gyula sehingga kembang.
kemudian masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
apabila sudah sebati masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak.
akhir sekali masukkan susu segar dan gaul sebati.
masukkan adunan kek ke dalam acuan dan bakar suhu 180 selama 40 minit.
adunan gula dan butter setelah dimasukkan telur dan esen vanila |
masukkan tepung dan susu segar |
Sedang dimasak |
Taadaaa siap |
habis dimakan panas panas |
Butter cake yang berwarna warni |
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar