Dah lama saya teringin nak makan sotong celup tepung terutama selepas menikmati sotong celup tepung di KualaTerengganu semasa menjalankan urusan tugas rasmi. Masa perjumpaan ETHICA di Kolej Ketiga, Sahor juga memasak sotong dan udang celup tepung. Memang sedap sotong celup tepung terutama makan panas panas sementara tepung masihg rangup.
Sotong Goreng Tepung
Bahan-bahan
300 gm sotong
1 cawan tepung beras
1 biji telur
sedikit garam
lada sulah
Cara-cara
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung.
Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.
sotong yang dibeli tadi |
Saya suka sotong yang kekal dg kulitnya |
sebiji telur dikacau saja |
selepas celup dg telur, sotong disalut dg tepung |
Haa siap |
Sedap sgt |
Udang celup tepung |
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar