Semasa pergi ke Pekan Jelawat, ternampak sotong yang besar dan segar bugar. Saya membeli sekilo dengan harga rm14 dan membeli juga seikat petai yang besar besar dengan harga rm3 kerana Juita memang suka memakan petai samada direbus, dimasuk dalam gulai lemak ataupun dibuat sambal tumis bersama sotong atau udang.
Jom kita tengok gambar gambar sotong dan petai yang saya masak di rumah kakak saya di Kelantan. Jom layan ...
Sambal Tumis Sotong dan Petai
Bahan bahan
Sotong dipotong ikut suka
10 cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Petai secukupnya
sedikit air asam jawa
Garam dan serbuk perasa
Blend semua bahan di atas. Panaskan kuali, tumis bahan blend sehingga betul betul masak. Masukkan sedikit gula bagi menjadikan sambal berwarna merah cantik. Masukkan petai dan selepas itu baru masukkan sotong yang telah dibasuh dan ditos air nya.
Akhir sekali masukkan air asam jawa, garam dan gula. Kalau mahu letak bawang besar yang dihiris pun boleh juga dimasukkan waktu ini. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
taaraaa .. siap untuk dihidangkan.
sotong bersih dan ditos |
petai dibelah dua |
tumis bahan blend |
masukkan cili mesin |
bila garing masukkan petai dan gula |
masukkan sotong |
letakkan garam dan air asam jawa |
siaappp ... |
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar