Saya dapat dan belajar resepi ini dari sahabat saya, TeeaRa Yatie yang memang handal memasak. Bila masuk fb, saya akan melihat lihat album masakan beliau. Yatie memang tidak lokek, beliau bukan saja memberi resepi tetapi juga coach saya jika ada apa apa yang tak jelas.
Juita menyatakan hasratnya untuk cuba memasak Quiche yang kebetulan memang kegemaran anak saya Aween. Jadi balik saja office, kami terus ke Giant kerana my Laling hubby nak cepat balik rumah untuk menonton perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Indonesia pukul 8.00 malam. Saat orang lain sedang berdegup degup jantung, saya relax menyediakan quiche dan siap makan dengan asyiknya. Bila saya duduk jer di depan TV, terus tendangan penalti kemenangan Malaysia. Macam tahu tahu jer timingnya, tak perlu nak menjerit jerit sebelumnya.
Wa cakap sama lu aa, ini kuih sangat sedap tau... hahaha. Bahan bahannya pun simple jer, kalau dibeli, tentunya harganya mahal sekali. Jadi apa kata cuba masak sendiri untuk hidangan keluarga tersayang. Pasti mereka gembira dihidangkan dengan quiche yang sangat yummy ...
Jom kita tengok gambar gambar dan resepinya ....
Chicken and Mushroom Quiche
Bhn A:
200 gm tepung gandum
1ts salt
Mixed herbs
Bhn B
110 gm cold butter-kiubkan
1 egg yolk
1/4 tbs lemon juice
50 ml air sejuk (dimasuk berselang seli)
Campurkan bahan bahan hingga sebati dan tuangkan ke dalam bahan A.
Diuli sampai jadi doh dan rehatkan selama 15 minit dalam peti sejuk. Selepas itu, terapkan dalam pie mould yg boleh dikeluarkan plate dari bawah dan cucukkan tepung dengan garpu dan blind bake selama 15 minit.
Bhn C
Chopped garlic
2 tbs olive oil
Capsicum
Celeries
Button mushroom hiris nipis nipis
Onion - potong kiub
Minced chicken
Chicken fillet green peppercorn
Garam
Mixed herbs
Sauté garlic, masukkan chicken fillet, goreng sekejap sebelum dimasukkan kesemua campuran sayuran. Masukkan garam dan sedikit mixed herbs. Ketepikan.
Bhn D
250 gm whipped cream
Coarse black pepper
4 biji telur
Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
Selepas doh di bind bake selama 10 minit, masukkan filling sayuran tadi dan akhir sekali masukkan cream. Taburkan cheddar cheese yang diparut dan bakar selama 35 minit pada suhu 170C
uli bahan membuat doh dan simpan dalam peti sejuk |
antara bahan diperlukan |
dipotong potong dadu dan kecil kecil |
tumis bawang putih dg menggunakan minyak zaitun |
Masukkan isi ayam |
masukkan chicken fillet |
sayur sayuran, garam dan mixed herbs |
mula mencanai dan membuat kulit quiche |
cucuk dg garpu |
Bakar dalam 15 minit |
whipping cream campur dg telur dan black pepper |
Tuang whipped cream ke atas filling |
cheddar cheese diparut |
Tabur cheese di atas whipped cream |
Bakar selama 30 minit |
taadaa ... siap |
jemput makan ... |
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar