Kek Pisang Lembab

Bookmark and Share




Baru ni saya ada beli 2 sikat pisang rastali masa membuat kuih jemput jemput pisang. Hubby dok menunjuk kat pisang yang kulitnya mula bertukar kehitaman sebagai isyarat yang saya perlu berbuat sesuatu untuk mengelakkan pisang dari terus rosak dan terbuang begitu saja.

Bila confirm saja, kawan baik saya Sue nak datang ke rumah, saya terus mencari resepi sesuai untuk menghabiskan baki pisang yang ada.  Terjumpa resepi kek pisang mudah yang mana bahan bahan nya sangat simple dan penyediaannya juga sangat mudah. Tak sampai pun 15 minit dah siap untuk dibakar.  

Sangat cepat, kek dapat disiapkan sebelum Sue dan anak anak sampai. Kek yang dihasilkan pun, sangat gebu dan lembab.  Seronok dan puashati tengok tetamu kecil kami makan kek yang dihidangkan dengan teh yang memang kegemaran mereka rupanya.  

Jom kita tengok gambar dan resepinya...

Kek Pisang Lembab
sumber: periuk tanah

Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/awak (saiz sederhana)- lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang

Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah celcius
2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan margerin dan alas kertas minyak
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' atau mixer hingga putih. (3-5 minit)
4. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.


Kisar gula, minyak dan telur hingga putih


1 sudu besar air limau nipis


Gandum diayak dg baking powder dan soda bikarbonat


Pisang lecek dan esen pisang


Masukkan tepung, pisang dan esen


siap dibakar selama 45 minit




Potong untuk dihidangkan




Enjoy ..




Tetamu yang diraikan


{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }

Posting Komentar

Powered By Blogger